سامانه نرم افزاری درمانی
سازمان تامین اجتماعی در راستای اجرای تکالیف قانونی ماده 74 برنامه توسعه ششم و قانون بودجه از سال 1399 تا 1404 و مصوبه شماره 2 جلسه 19 شورای اجرایی قناوری اطلاعات کشور، طرح نسخه الکترونیک را به عنوان مهمترین و اصلی ترین پروژه مبتنی بر فناوری اطلاعات حوزه درمان در راستای اهداف مهمی چون ایجاد پرونده الکترونیک سلامت، ارتقاء کارایی، عدالت، کیفیت و صرفه جویی اقتصادی در ارائه خدمات به بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی و حذف دفترچه های درمانی در فرآیند ارائه خدمات درمانی اجرا و این شرکت به عنوان پیشگام و مجری طرح مذکور با استقرار ساز و کار مورد نیاز اعم از زیرساخت نرمافزاری، سخت افزاری، فرآیند پشتیبانی و پاسخگویی و ... اجرای این مهم را در سازمان تامین اجتماعی مقدور ساخت. در این طرح بصورت کلان با استفاده از یک راهکار برخط خدمات ارائه شده توسط درمانگران شامل پزشکان، دندانپزشکان و ... و تجویز نسخ برای بیمه شدگان در قالب سرویس های الکترونیک انجام میشود و پس ازآن نیز بیمار با مراجعه به داروخانه، آزمایشگاه یا سایر خدمات پاراکلینیکی بصورت برخط خدمات تجویزی را دریافت می نماید.
کارکردهای اصلی سرویس :
سیستم جامع اسناد پزشکی
نرم افزار رسیدگی به اسناد پزشکی در راستای مکانیزاسیون فرآیند پذیرش، کارشناسی، پرداخت، مدیریت امور قرارداد ها و بازرسی مراکز درمانی طرف قرارداد سازمان تامین اجتماعی طراحی و تولید شده است. سازمان تامین اجتماعی علاوه بر ارائه خدمات به بیمه شدگان تحت پوشش در مراکز درمانی ملکی خویش، در بخش های خدمات پزشکان، دندانپزشکان، درمانگاهها، بیمارستانها، داروخانه ها و مراکز پاراکلینیک که تحت عنوان مراکز درمانی طرف قرارداد سازمان شناخته می شوند ، خدمات درمانی به بیمه شدگان ارائه می دهد. این مراکز با توجه به قرارداد منعقده با سازمان، خدمت درمانی را به بیمه شده سازمان بر اساس فرانشیز مصوب ارائه داده و در قالب سرویس های مرتبط با این سامانه صورتحساب های مربوط به بیمه شدگان را برای دریافت حق السهم سازمان را ارسال مین ماید. صورت حساب های ارسالی پس از طی مراحل کارششناسی، ممیزی و تایید به حساب مرکز طرف قرارداد واریز می گردد.
همچنین با توجه به تجربه این شرکت در ارائه خدمات فوق الذکر و نیازمندی موجود در سازمان های اارائه دهنده خدمات مشابه این شرکت نسبت به تولید و پشتیبانی سامانه اسناد پزشکی بانک رفاه و بانک ملت نیز اقدام کرده است.
کارکردهای اصلی سامانه :
سایت تایید نسخه معاونت درمان
سایت تایید نسخه معاونت درمان در ابتدا در سال 93 با توجه به نفوذ سامانه های متمرکز مبتنی بر web و با توجه به عدم امکان و پیاده سازی در سامانه رسیدگی به اسناد پزشکی ( با توجه به ساختار نرم افزار مربوطه) با هدف اعمال قواعد بیمه ای در زمان ارایه داروهای گران قیمت به بیمه شدگان طراحی و پیاده سازی شده و پس با تعریف سایر کسب و کارها این سامانه فراگیر شد از سال 99 و پس از استقرار نسخه الکترونیک در سازمان تامین اجتماعی و همچنین با توجه به حذف دفترچه بیمه شدگان اهمیت این سامانه دو چندان شده و با اصلاح نرم افزاری و زیرساختی امکان پاسخگویی به حجم بالای کلیه درخواستهای دارویی و پاراکلینیکی در این سامانه فراهم شد.
پس از آن در سال 1403 با توجه به ورود فناوری های نوین و نیاز روزافزون به ارایه سرویس های مناسب در چارچوب نسخه الکترونیک همچنین تعریف ارتباطات متنوع بین سازمانها و سرویس ها، لزوم بازنویسی کلی سامانه در شرکت خدمات ماشینی تامین دیده شده و لذا پروژه بازنویسی در دستور کار این شرکت قرار گرفته و از ابتدای سال 1404 آماده بهره بردار توسط داروخانه ها و مراکز پاراکلینیکی طرف قرارداد سازمان شد.
سامانه جدید نسخه پیچی سازمان تامین اجتماعی ap.tamin.ir با هدف ارتقاء خدمات سلامت راه اندازی شده است این سامانه با بهره گیری از احراز هویت (SSO) یکپارچه فرایند دریافت خدمات و نسخه پیچی را ساده تر کرده از امکانات مهم سامانه تایید نسخ دارویی و انجام خدمات پاراکلینیکی از جمله آزمایشگاه، تصویربرداری از طیق تبادل اطلاعات با API فراهم گردیده است.
کارکردهای اصلی سامانه:
سامانه بازپرداخت هزینه های درمانی(خسارت متفرقه)
نرم افزار بازپرداخت هزینه های درمانی (خسارت متفرقه) سازمان تامین اجتماعی در راستای پذیرش، بررسی و پرداخت صورتحساب های بیمه شدگان تحت پوشش سازمان که برای دریافت خدمات درمانی به مراکز درمانی غیرطرف قرارداد با سازمان مراجعه کرده اند، طراحی، پیاده سازی و عملیاتی شده است.
سامانه کمیسیون و شوراهای پزشکی
سامانه جامع کمیسیون پزشکی جهت مکانیزاسیون کلیه عملکردهای مورد نیاز برای شرکت بیمه شدگان درجلسات کمیسیونها، شوراها پزشکی و معاینات پزشکان معتمد از مرحله معرفی بیمه شده به شعب سازمان تامین اجتماعی ، بررسی احراز شرایط جهت شرکت در جلسات، تا مرحله تعیین رای و ابلاغ آن می باشد همچنین به کارشناسان مالی درمحاسبات حق الزحمه اعضای جلسات تعیین امتیازات کارشناسان یاری می رساند.
کارکردهای نرم افزار :
سامانه آزمایشگاه رفرانس
در این سیستم کلیه عملکردهای کنترل کیفی مراکز آزمایشگاهی تحت پوشش آزمایشگاه رفرانس در تمامی دپارتمانهای بیوشیمی هماتولوژی انگل شناسی میکرب شناسی ایمونولوژی سرولوژی و بانک خون و تجزیه ادرار و پی سی آرانجام خواهد شد و نتایج بر اساس فرمولهای محاسباتی دقیق تحلیل شده بصورت آنلاین در اختیار آزمایشگاه ها قرار می گیرند همچنین ارزیابی و امتیازبندی آزمایشگاه ها بر اساس کیفیت عملکرد تعیین شده و ابلاغ می شود.
کارکردهای اصلی نرم افزار :
توزیع بیمار
ين سند جهت شناخت سيستم اطلاعات ، پذیرش و توزیع بیمار ارائه مي شود و به کارشناسان مراکز اعزام در رسیدگی به امور مربوط به بیماران الکتیوکه مشمول قانون تامین اجتماعی هستند در خصوص اخذ پذیرش و معرفی آنها به مراکز درمانی با رعایت الویت بندی ارجاع ، جابجایی و تایید مدت زمان اقامت آنها جهت اقدامات درمانی _ تشخیصی کمک کرده ، همچنین در ارائه اطلاعات درمانی_تشخیصی به بیمه شدگان تامین اجتماعی در خصوص توزیع این امکانات در سطح استان ها به منظور دستیابی هر چه سریعتر به این امکانات در مراکز ملکی و طرف قرارداد کمک می کند .علاوه بر آن اخذ پذیرش بیماران اورژانسی از مراکز درمانی نیز از عملکردهای این سیستم است . سیستم جدید با استفاده از تکنولوژي تحت وب امکان ایجاد تعامل و هماهنگی بین مراکز توزیع بیمار را بوجود آورده و با ايجاد بانک اطلاعاتي متمرکز می تواند اداره کل درمان مستقيم و مدیریت درمان استان را در جمع آوري اطلاعات آماري از عملکرد مراکز اعزام ياري رساند.
سامانه PACS متمرکز
سامانه PACS متمرکز ، بستر فوق تخصصی برای ارایه (نمایش و کمک تشخیصی) تصاویر پزشکی و اسناد بالینی به سامانه های مورد استفاده در خارج از مراکز اخذ تصاویر پزشکی در راستای تحقق هوشمندسازی پرونده ی سلامت بیماران طراحی، پیاده سازی و عملیاتی شده است.
در این سامانه از موارد بنیادی مورد نیاز تله مدیسن، اورژانس هوشمند، اتاق عمل، بیمارستان مجازی، بیمارستان هوشمند بوده و کمک شایانی به تشخیص پزشکی و افزایش سلامت جامعه خواهد کرد.
از جمله ویژگی های این سامانه :
از مهمترین دستاوردهای این سامانه برای بیماران:
از مهمترین دستاوردهای این سامانه برای پزشک و مراکز درمانی:
LIS چیست؟
LIS یک نرم افزار در دسته بندی سامانه های درمانی است که داده های مربوط به فرآیندها و تست های آزمایشگاهی را پردازش، ذخیره و مدیریت می نماید. پرسنل فنی و سوپروایزرهای آزمایشگاه از سیستم های اطلاعات آزمایشگاهی برای هماهنگی جریان کار، ارسال اطلاعات جهت تجزیه و تحلیل در دستگاه های آزمایشگاه، پیگیری و ثبت نتایج، کاهش خطا، افزایش سرعت ثبت داده ها در مراکز درمانی استفاده می کنند. سیستم های اطلاعات آزمایشگاهی جزئیات بالینی مربوط به یک بیمار در گروه آزمایش های هماتولوژی، بیوشیمی و سایر بخش ها را در حین مراجعه سرپایی یا در زمان بستری در پایگاه داده خود یا در سایر سیستم های اطلاعاتی همچون سیستم های بیمارستانی برای مرجعات بعدی ثبت می کنند. سامانه LIS می تواند شامل قوانین پشتیبانی از تصمیماتی باشد که جریان کار، ابزارهای ارتباطی، قابلیت های داده کاوی، حسابرسی را پشتیبانی نماید. این سیستم اطلاعاتی به آزمایشگاه اجازه می دهد تا به طور فعال در تعیین وضعیت سلامت بیمار و توسعه درمان ها مشارکت داشته باشد.
فواید استفاده ازLIS :